viernes, 31 de octubre de 2008

SPORE: Un mini univers lúdic a la mà de tothom


El passat 4 d'octubre es va produïr el llençament mundial d'SPORE, un joc que permet a l'usuari controlar el procés evolutiu del seu personatge i, a partir d'aquest, explorar un univers infinit i ple de possibilitats. La particularitat d'aquest joc és que l'usuari ho controla absolutament tot. A més a més, el personatge ha de prendre decisions que afectaran l'evolució d'aquest i tindran consequències a llarg i curt termini. SPORE ha obert la llauna de la nova generació de jocs en linia, que permeten interactuar amb els diferents internautes connectats al momen.


A grans trets, SPORE es resumeix en aquestes linies: L'usuari comença essent un petit microorganisme, les característiques del qual venen dictades per ell. Aquest microorganisme evoluciona en 5 estats: microorganisme, criatura, tribu, civilització i espai. Cada etapa té les seves característiques, les quals són controlades per l'usuari. El personatge comença ocupant una petita part d'un planeta. L'objectiu d'aquest és fer créixer la seva propia civilització, tot i que per fer-ho, pot adoptar diferents rols: combatiu o diplomàtic, depenent de la situació.


L'anàlisis que en faig a nivell educatiu és força bo: aquest joc és un clar exemple de simulador, ja que l'usuari, tal i com he dit abans, és el responsable del procés d'evolució del seu personatge. El jugador s'ha d'implicar alhora de prendre decisions tals com les característiques del seu personatge, la família que funda, el control de la tribu, els pactes i aliançes que firma amb els veïns o la gestió dels conflictes que se succeeixen al llarg de l'aventura.




La televisió: un recurs educatiu que s'ha de controlar


Aquest matí he agafat el diari El Pais i, fullejant-lo, he trobat una noticia que, tot i que tothom sap el que, ningú hi fa res: l'article comentava que la televisió ofereix una gran quantitat de programes de caire educatiu que va destinat principalment a la primera infància. La notícia, però, se centra en el fet que, tot i aquesta gamma, els pares haurien de tenir en compte que el seu fill o filla ha de rebre estímuls de molts altres llocs i no només de les plataformes audiovisuals: anar al parc, al casal, a la biblioteca... La meva conclusió de tot això és: i no serà que els pares no porten els seus fills a aquests llocs perque creuen que el seu fill ja rep suficients estímuls a l'aula? O potser sera que el seu fill es queda sol a casa? Potser entra sol a casa. La generació de la clau ( en al.lusió als nens i nenes que duen penjada al coll les claus de casa) es trobarà que els seus referents educatius pasaran a ser la televisió, internet i d'altres noves tecnologies, on la informació és VISUAL i INSTANTÀNEA. L'article atrau l'opinió de diferents experts que ataquen als diferents culpables d'aquest succés: les plataformes televisives, els pares i la permisivitat del propi govern.


Deixant de banda la part fosca, la televisió ofereix una programació que, tot i que els pares són els responsables de seleccionar, es interessant que la coneguin. Els programes que se'ns donen a mode d'exemple són tres projectes consolidats: Els Teletubbies, Los Lunnis i Pocoyó.


domingo, 26 de octubre de 2008

L'estimulació dels videojocs és més forta que la de la familia

Aquest títol surgeix de l'article de Rosana Lecay ''Tecnologia y Educación''. L'autora és investigadora de la Fundación per la Cultura del Mestre A. C. L'article és basa en el que segons l'autora és la desvaloralització de l'entorn familiar enfront la tecnologia de l'oci, els estímuls de la qual resulten més atraïents que els que la família pot oferir. Tot i així, l'autora ens diu que, ja que els videojocs i internet tenen aquest poder d'atracció tan gran, el que les families poden fer és gestionar aquest recurs perquè sigui el més profitós possible per a els seus fills i filles.
A apunt propi, m'agradaria resaltar la importància de la familia i dels amics en el procés de creixement de l'infant. Tot i les noves tecnologies, no podem oblidar la nostra condició humana que està per sobre de qualsevol altra cosa. I ho resalto perquè últimament, l'infant es reclou en aquest món digital i s'aïlla a la vegada de l'entorn humà, que cal recordar que és el més important.
Per tant i com a punt conclusiu, m'agradaria fer una afirmació rotunda: Tecnologia si, però amb mesura!


Article



miércoles, 15 de octubre de 2008

EDU365.CAT: La globalització del procés formatiu de l'infant

Tal i com descriu el títol de l'article, l'EDU365.CAT ha permés superar la barrera que suposa l'aula en el procés de formació de l'alumne ofereix un nombre il.limitat de possibilitats educatives dirigides a la formació de l'alumne. Però el que realment fa aquest portal especial és el fet que permet que els pares i els professors tinguin un punt de trobada comú fora de l'aula, on poden seguir de ben aprop el procés d'aprenentage del nen, d'una manera interactiva i sobretot, àgil.
Cal destacar el fet que aquest portal permet que el professorat pugui penjar activitats d'autoaprenentatge. A més a més, és una plataforma de difusió de diferents projectes educatius innovadors que es realitzen arreu de les escoles de Catalunya.

Us convido a donar-hi un cop d'ull!

EDU365.CAT

domingo, 5 de octubre de 2008

Més del 80% dels joves utilitza internet

Aquesta noticia no m'ha extranyat gens, ja que l'ús d'internet per part de la nostra generació està molt extès des de fa una quants anys. Les enormes possibilitats que ofereix internet fan que resulti una eina atractiva, útil, interactiva i plena de possibilitats. Ara més que mai, l'adolescent ha trobat recursos a la xarxa que li permeten buscar informació, xatejar amb els amics, crear pàgines personals, mirar pel.lícules, escoltar música i fins i tot trobar feina. La nostra generació ha estat sens dubte la de l'internet i ha provocat un canvi en les costums diàries de les persones: ara, molta gent ja no compra el diari. Fent un clic, ho tenen tot en una pantalla. I jo em pregunto: si en tant poc temps hem estat capaços de canviar tantes costums, que ens depara el futur més pròxim?

Noticia del Periódico